Havaintojensa pohjalta Bartholomew loi menetelmän nimeltä ruutuviljely. Siinä kasvimaata ajatellaan ruutuina, ei riveinä. 30cm x 30cm ruutuja on yhdessä viljely-yksikössä tai laatikossa 16, jolloin kukin laatikko on kooltaan 1,2m x 1,2m.
Ruutuviljelmän suunnittelu lähtee tarpeista: Kuinka paljon ja mitä kasviksia haluan ja voin syödä ja säilöä? Kuinka monta keräsalaattia aion esimerkiksi syödä lyhyen sesongin aikana? Jos minulle riittää kaksi kerää viikossa, kylvän kaksi (tai neljä, joista kaksi harvennetaan) keräsalaatin siementä viikossa.
Toinen periaate on: ajattele kasvimaa valmiina. Silloin vältytään kylvämästä tai istuttamasta liian tiheään.
Ruutuviljelyn ideana on kylvää jokaiseen ruutuun siemeniä vain niin monta, kuin siihen mahtuu täysikasvuisia kasveja. Esimerkiksi keräsalaatteja yhteen ruutuun mahtuu yksi, lanttuja neljä, papuja 9 ja porkkanoita 16. Siemeniä ei mene hukkaan.
9 ruutua on sopiva määrä lasten kasvimaalle |
Viidesosaan vähenee myös kasteluveden tarve. Harventamisen voi käytännössä unohtaa. Kitkeminen vähenee murto-osaan, sillä kasvaessaan kasvit pian tukahduttavat rikkaruohot.
En ole vielä kokeillut menetelmää, mutta ensi kesänä aion kokeilla. Esittelin ruutuviljelyä myös vetämälläni puutarhakurssilla helmikuussa ja raportoin omista ja kurssilaisten kokemuksista syksyllä.
Lapset innostuvat helposti tästä menetelmästä. Kuvassa oikealla 7-vuotiaan suunnitelma, jossa on porkkanaa, hernettä, basilikaa, persiljaa, fenkolia, naurista, retiisiä, punahierakkaa ja kehäkukkaa. Eräänä aamuna 5-vuotias kysyi ensimmäisenä: "Missä mun puutarhasuunnitelma on?" Myös aikuiset innostuvat, sillä samana yönä oli tullut viesti eräältä ystävältä: uni ei tule, kun suunnittelen ruutuviljelmää...
Ruutuviljelyn englanninkielinen esittely täällä. Bartholomewin klassikkoa "Ruutuviljely" kannattaa kysellä kirjastosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti