keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Laadi oma aikataulusi

Viljelijällä on syytä olla aikataulu, jotta tietää, mitä pitää milloinkin tehdä. Itse toimin näin:

1) Selvitän, mitä (ja kuinka paljon) aion, voin ja haluan viljellä. Esimerkiksi palstan valo- ja lämpöolot vaikuttavat lajivalintoihin, samoin rajallinen esikasvatustila ja se, ettei minulla ole (vielä) kasvihuonetta. Määrään vaikuttaa se, kuinka paljon halutaan ja voidaan syödä ja säilöä mitäkin.

2) Laadin taulukon, jonka vasempaan palstaan kirjoitan kasvit ja seuraaville palstoille kuukaudet helmi- tai maaliskuusta lokakuulle. Alla olevaa kuvaa klikkaamalla saanee käsitystä.

3) Selvitän esimerkiksi Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelosta mitä mikin kasvi vaatii. Tarvitaanko esikasvatusta? Milloin siemenet voi kylvää tai taimet istuttaa? Tarviiko kasvupaikkaa kunnostaa etukäteen? Tarvitaanko kasvukaudella lisälannoitusta? Tarviiko mullata? Milloin sato korjataan?

Teen eri toimille symbolit, jotka piirrän sopivaan kohtaan taulukkoa. Taulukosta näkee yhdellä silmäyksellä, mitä pitää milloinkin tehdä. Esimerkiksi nyt maaliskuussa olen kylvänyt purjoa, steviaa, salviaa ja sitruunamelissaa.

Taulukkoon voi koota myös muuta tietoa kustakin kasvista, siihen voi esimerkiksi kuvailla kasvupaikkavaatimuksia ja säilöntätapaa.

Ote viljelijän aikataulusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti