"Kuinka annoitte miehen kuolla, vaikka hänen pihallaan kasvoi salviaa?" |
Yhden taimen talvetin viileällä kuistilla ja nyt se lykkää lehteä lastenhuoneen ikkunalla. Sitä kun kädellä vähän pelmuuttaa, niin huumaava ryydintuoksu leviää ympäriinsä.
Keitän salviasta teetä - pitkä haudutusaika, kenties vähän hunajaa ja jo kilpaillaan parhaiden kiinalaisten teelaatujen kanssa - mutta vain silloin tällöin. Flavonoidien ja eteeristen öljyjen lisäksi salvia sisältää myrkyllistä tujonia.
Salvia ruuassa on vasta keskiaikainen keksintö. Sitä käytetään rasvaisiin liharuokiin ja tietenkin Saint Germain -keittoon, jonka monista ohjeista yksi löytyy Hesarin ruokasivuilta. Nimen keitolle antoi mystillinen kreivi Saint-Germain, joka kertoi 1700-luvulla olevansa kaksituhatta vuotta vanha. Tietenkin salvian ansiosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti