maanantai 18. maaliskuuta 2013

Jätteestä resurssiksi

Permakulttuurissa [sana tulee englannista "PERMAnent agriCULTURE", pysyvä maanviljelys] pyritään luomaan järjestelmiä, jotka ovat kestäviä ja riippumattomia ulkoa tuodusta energiasta, vedestä, ravinteista ja muusta. Tavoitteena on "riippumaton puutarha", puutarha, joka on resursseiltaan mahdollisimman itseriittoinen ja jota voi hoitaa riippumastosta. Samannimistä kirjaa suosittelen lämpimästi. Kirjoittaja on Riikka Kaihovaara.

Kohopenkkiin uppoaa kuivaa lehteä
Permakulttuuri ei ole oppisuunta tai joukko tekniikoita. Pikemminkin kyse on ajattelutavasta, jota voisi sanoa vaikka maalaisjärjen käytöksi. Maalaisjärkeä ei ole systeemissä, jonka läpi energia, ravinteet ja vesi virtaavat. Ketjujen alkupäässä häämöttää öljyä, maakaasua ja pohjavettä, loppupäässä kaatopaikkoja, muovilauttoja ja vedenpuhdistamoita. Ei hyvä.

Mutta siirrytäänpä käytäntöön.

Kysyin viime syksynä ystävälliseltä naapurilta, saisinko heiltä peräkärryllisen kuivia lehtiä. Totta kai, naapuri sanoi ja toi pihaan lehdet, jotka hän olisi muuten vienyt kaatopaikalle. Kolmeen kertaan hän kuitenkin varmisti, että haluanhan nyt ihan varmasti ne lehdet.

Minulle kuivat lehdet merkitsevät resurssia. Kun niitä levittää kasvimaalle, niin kohta kuhisee. Kastemadot ja muut puutarhurin hyvät haltijat viihtyvät.

Lehtien lisäksi vaikkapa käytetyt teepussit, rikkinäiset posliinilautaset, sanomalehdet, tyhjät maito- ja muut purkit ja alumiinivuoat muuttuvat jätteestä resurssiksi, kun asioita tarkastelee uudesta vinkkelistä.
Roskiksesta matskua taimikasvatukseen

Maitopurkeista saa kelpo kylvöastioita, pienille taimille purkin voi leikata vaakasuoraan, kurpitsa tarvii koko purkin (kuva oikealla). Purkin alakulma leikataan auki ja se peitetään teepussilla, jottei istutusmulta valu aukosta ulos. Saviruukussa posliininpalat ajavat teepussien asian. Alumiinivuoat suoristan litteiksi levyiksi ja laitan ikkunalle taimien taakse heijastamaan ikkunasta lankevaa vähäistä valoa.

Sanomalehdestä voi pyöritellä ruukun, jonka voi istuttaa maahan taimen kanssa. Hyötykasviyhdistykseltä voi ostaa ruukkumuotin, mutta onnistuu niiden väsääminen myös tavallisen lasin tai mukin avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti