tiistai 2. huhtikuuta 2013

Palstasuunnitelmaa

Kasvimaan suunnittelu on melkein yhtä hauskaa kuin itse viljely. Työn alla on aarin viljelypalsta kaupungin palsta-alueelta. Alue on alava ja hallanarka, maa savista ja hitaasti lämpeävää, kastematoja (eli eloperäistä ainesta) vähän, pH liian alhainen (jotain 5,5), mutta nämä asiat on enimmäkseen korjattavissa.

Tärkeintä, että on leikkikenttä, jolla saa tehdä, mitä haluaa.

Lohkolle I (kuva alla) aion laittaa perunaa ja härkäpapua vuororiveissä.

Lohkolla II haluan kasvattaa vaikka mitä: Alueelle a kylvän pian vapun jälkeen lanttua ja punajuurta. Alueelle b pistän toukokuun loppupuolella naurista, lehtikaalta, korianteria ja kyssäkaalta. Alueen c kylvän kesäkuun alussa, sinne tulee paria pensaspapulajiketta, lisää naurista, ruotimangoldia, kesäkynteliä ja säilöttävää punajuurta. Jokaisen alueen pohjoislaitaan kylvän hernettä tuulensuojaksi. Eteläreunaan pistän muutaman keräsalaatin kuhunkin.

Lohkon III aion pistää kesannolle. Silpoydinhernettä, ruisvirnaa ja kauraa.

Lohkon IV kylvän samalla logiikalla kuin lohkon II eli läntinen alue vapun jälkeen, keskimmäinen toukokuun loppupuolella ja itäinen kesäkuulla. Myös tämän lohkon pohjoisreunan kylvän herneelle ja eteläreunaan pistän muutaman jäävuorisalaatin kuhunkin. Alue a peittyy palsternakasta, porkkanasta ja sipulista. Alue b on kurttukaalin ja purjon ja alueelle c tulee pensaspapuja, salaattifenkolia, ruotimangoldia ja porkkanaa.

Polut (kuvassa ruskealla) nielevät sadasta neliömetristä sen verran, että viljelyalaa jää 63 neliötä. Kakkos- ja neloslohkot täytän pääsääntöisesti ruutuviljelyn periaatteilla, en siis kylvä riveihin. Lohkot aitaan ehkäpä ruskealla 50-luvun paneelilla, jota sain lähistöltä puretusta talosta.

Toistaiseksi näyttää hyvältä! Tarhuri täynnä intoa ja voimaa, hyötykasvit kasvavat harson suojissa hyvää vauhtia eikä missään näy rikkaruohoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti