keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Kaupunkiviljelyä

Joensuun kaupunginkirjastolla viljellään betonilaatikoissa
Posti toi ProAgrian kustantaman uudenuutukaisen satasivuisen kirjan Kaupunkiviljely. Kirjassa on perustiedot maan kunnostamisesta, kasvien valinnasta ja kasvattamisesta. Nämä on toki käyty läpi lukemattomissa hyötypuutarhaoppaissa. Uutta kirjassa on se, että siinä hahmotellaan Suomessa harrastettavaa kaupunkiviljelyä.

Maailmalla kaupunkiviljely on megatrendi: 15-20 % maailman ruuasta viljellään kaupungeissa. Suomessa kaupunkiviljely on virinnyt toden teolla vasta viime vuosina.

Siirtolapuutarhat ja puutarhapalstat Kaupunkiviljely ohittaa nopeasti, eikä ihme, sillä niistä on olemassa jo kirjallisuutta. Niiden sijaan kirjassa esitellään joitakin kaupunkiviljelyprojekteja, joista suurin osa on pääkaupungissa. Kalasataman säkkiviljelmä lienee monille tuttu. Sen taustalla on ympäristöjärjestö Dodo ry.

Ruusupapu kukki kirjaston takana syyskuussa
Pienimuotoista viljelyä voi harrastaa parvekkeella tai vaikka kerrostalon pihalla, jos saa luvan taloyhtiöltä. Myös sissiviljelmiä voi perustaa (tunnustan istuttaneeni viime kesänä mäkimeiramia Joensuun kaupungin maille).

Yhteisöviljelmän voi perustaa esimerkiksi kampukselle, kuten on tehty Tampereella, Turussa ja Joensuussa. Tai vaikka kirjaston takapihalle: Joensuun kaupunginkirjaston takana sijaitsee yhdeksän neliön yhteisöviljelmä, jota hoidetaan vapaaehtoisvoimin ja jonka sato on vapaasti kaupunkilaisten nautittavana. Siellä on pidetty satutuntia ja sadonkorjuujuhlaa. Lapset tekivät kasveille nimikyltit, ja vanhoista CD-levyistä väkerrettiin linnunpelättimet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti