torstai 4. huhtikuuta 2013

Basilikat kasvamaan

Kesän 2012 basilikat: pienilehtinen
"Minette", punalehtinen,
sekä ns. tavallinen "Genovese"
Mikäpä tuoksuisi paremmalle kuin ikkunalaudan basilikapehko, jota vähän pelmuuttaa.

Huhtikuun alku on sopiva hetki kaivaa basilikansiemenet esiin ja kylvää niitä ruukkuun - mutta harvakseen, sillä basilika ei pidä koulimisesta. Latvomista sen sijaan kannattaa harrastaa, sillä näin saadaan enemmän lehtisatoa ja estetään kukinta, joka heikentää lehtien aromia.

Siemenluetteloiden basilikakirjo on valtaisa. On anikseen, sitruunaan, kaneliin ja glögiin vivahtavia lajikkeita, voi myös valita vihreälehtisiä, punalehtisiä tai pienilehtisiä. Basilikoja harrastava viherpeukalo menettää niille helposti koko käden.

Suurin osa basilikoista kuuluu lajiin Ocimum basilicum. Mutta esimerkiksi intialaisten pyhä basilika tulasi on oma lajinsa O. sanctum. Tällä pippurisen vahvalla kasvilla on vahva asema intialaisessa Ayurveda -lääkinnässä.

Omat basilikalajikkeeni on toistaiseksi laskettavissa yhden käden sormilla. Suosikkini on aromiltaan melko voimakas, pienilehtinen Minette -lajike. Myös tavanomainen isolehtinen on hyvä, mutta ainakaan minun punalehtinen lajikkeeni ei oikein menestynyt.

Basilika rakastaa lämpöä. Ulos sitä ei kannata viedä ennen kesäkuuta, eikä silloinkaan, jos yöt ovat viileitä tai päivät koleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti