torstai 14. marraskuuta 2013

Lehtikaali kestää pakkasta


Etualalla Scarlet, taustalla Half Tall
Armeija marssii vatsallaan, sanotaan. Antiikin Rooman armeija marssi aikoinaan kaalin voimalla, ja tuo kaali oli nimenomaan lehtikaalia (Brassica oleracea var. sabellica). Epäilemättä Gallian ja Hispanian legioonalaiset saivat ravinnostaan riittävästi ainakin rautaa, kalsiumia ja C-vitamiinia. Ja proteiinia, jota lehtikaalissa sanotaan olevan vihreistä kasviksista eniten, vain hieman vähemmän kuin herneessä. Kasvimaan kasveista vain nokkonen lyö terveellisyydessä lehtikaalin laudalta.

Tuore lehtikaalia antaa salaattiin makua ja voimaa. Lehdistä voi paahtaa uunissa sipsejä - kunhan katsoo, etteivät ne paahdu sekuntiakaan liian kauaa. Saksalaisia klassikkoja ovat lehtikaali savumakkaran kanssa sekä lehtikaalikeitto, johon laitetaan reilusti makkaraa. Irlantilaiset syövät halloweenin aikaan lehtikaali-perunasosetta.

Säilöminen käy laatuun kuivaamalla, mutta kuivattavat lehdet eivät saisi olla pakkasen panemia. Itse käytän kuivattua lehtikaalia kastikkeisiin, keittoihin ja sämpylätaikinaan, mutta maltilla, jottei sen maku hallitse liiaksi.
Lehtikaali ei pakkasta säikähdä


Lehtikaali kestää jopa viidentoista asteen pakkasta. Jäisiä lehtiä voi käydä napsimassa salaattiin tai keittoon vielä tammikuussa, elleivät jänikset tai peurat ole pistelleet niitä poskeensa ennen sitä.

Lehtikaali on kaaleista helppohoitoisin. Tuholaiset eivät piinaa sitä yhtä pahasti kuin monia muita kaalikasveja. Varsin koristeellisena kasvina se sopii vaikka kukkapenkin taustaksi. Täysin vihreiden lajikkeiden lisäksi on olemassa esimerkiksi violetteja lajikkeita.

Omassa vihannesmaassa olen kasvattanut neljää eri lajiketta. Half Tall on maukas ja kookas lehtikaali, joka kasvaa jopa metrin korkuiseksi ja melkein yhtä leveäksi. Red Russian on matalampi ja sileälehtinen eikä mielestäni yhtä hyvä kuin edellinen. Sen lehtiruodit ovat kauniin violetit. Scarlet on kokonaan violetti ja "puolikorkeaa" hentoisempi. Dwarf Green Curled on vihreä, röyhelölehtinen, matala ja maukas.

Lisää lehtikaalikokemuksia tästä blogista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti