Berner Landfrau |
Tarhapapu
tuotiin 1500-luvulla uudelta mantereelta Eurooppaan. Aluksi ne olivat
köynnöstäviä, nykyisen salkopavun (Phaseolus vulgaris var. vulgaris) kaltaisia. Pensaspapu (var. nanus) kehitettiin vasta myöhemmin. Suomessa
tarhapapua on ennen viime vuosikymmeniä kasvatettu vähänlaisesti. Vanhan kansan kielessä pavut ovat olleet joko härkäpapuja tai
herneitä.
Promotor |
Tarhapapu
tarvitsee lämpöä. Avomaalle ne kannattaa kylvää vasta kesäkuun
puolella, kun maa on lämmennyt 12-14-asteiseksi. Kylmässä ja
kosteassa pavut mädäntyvät. Papumaata voi lämmittää
levittämällä sille harson muutamaksi päiväksi ennen kylvöä. Etenkin salkopapua tulee sitä enempi, mitä
kuumempi kesä on, sillä sen satokausi kestää elokuulta
ensipakkasiin.
Blauhildeä papumajan kattona |
Pensaspapuja kasvoi viittä lajiketta, joista vihreät Vaia ja Primel sekä violetti Purple Teepee tuottivat parhaiten. Kaksi ensimmäistä ovat melko matalia ja ne alkoivat tuottaa satoa jo elokuun alkupäivinä. Jälkimmäinen on puoli metriä korkea ja siihen kehittyi ensimmäiset palot elokuun puolivälissä.
Palstan kaksi kuuden metrin riviä ovat tuottaneet tähän mennessä 3,5 kiloa pensaspapua. Viimeinen sadonkorjuukierros on vielä tekemättä, sillä pensaat ovat toistaiseksi säästyneet hallalta.
Tarhapavut keitetään aina ennen käyttöä. Sitten niitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää keittoihin, kastikkeisiin ja salaatteihin. Pakastus on paras säilöntämenetelmä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti