Punajuuri ja mangoldi ovat samaa kasvilajia |
Ensimmäisenä punajuuri tuo mieleen etikkapunajuuret ja joulupöydän rosollin, sitten ala-asteen herkun lindströminpihvit ja punajuuri-aurajuustovuoan, jota en olekaan aikoihin syönyt. Myös karamelleissa, jogurtissa ja jäätelössä käytetään punajuurta, tai oikeammin siitä erotettua punajuuriväriä E162.
Meidän arkiruoka on punajuuripihvit, jotka tehdään keitetyistä punajuuriviipaleista, leivitetään
kananmunalla, korppujaholla, suolalla ja timjamilla ja paistetaan uunissa. Ja kyllä maistuu, sillä "joka keitetyn paistaa, se makean maistaa".
Punajuuren juurta, kantaa ja kuorta ei kannata poistaa, ettei
arvokkaat vitamiinit ja antioksidantit liukene keitinveteen. Näiden
lisäksi punajuuressa on runsaasti monia kivennäisaineita. Punajuuren
sisältämä folaatti edistää punasolujen uusiutumista ja hillitsee
verisuonten ahtautumista.
Punajuurenlehtikääryleet, kattilassa kiehuvat ruotimangoldit |
Takavuosina
punajuuret olivat punaisia, mutta nykyisin voi valita
punaisista, keltaisista, vaaleista tai raidallisista
punajuurikkaista. Keskiajan punajuurikkaat olivat keltaisia tai vaaleita, punainen muoto jalostettiin 1600-luvulla.
Punajuuri
ei ole pelkkä juurikasvi. Nuoria lehtiä voi käyttää pieniä
määriä salaattiin sellaisenaan, vanhempia kiehautettuna pinaatin
tapaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti