Reunimmaisen lohkon pohjoispäätyyn istutin maa-artisokan mukuloita, joita maata muokatessa löytyi. Ilmeisesti myyrät - palsta-alue on myyrien ja jänisten paratiisi - olivat vohkineet niitä naapuripalstalta ja jemmanneet talvivarastoonsa. Korkeaksi kasvavina maa-artisokat antavat tuulensuojaa.
Seuraavaksi laitoin kuuteen riviin härkäpapua vajaan kymmenen sentin välein. Härkäpapu on ikivanha viljelykasvi ja sen voi, toisin kuin pensas-, ruusu- ja salkopavun, kylvää kylmäänkin maahan. Lajikkeeltaan tämä papu on Ukko tai siitä jalostettu Kontu. Ostin sitä toissa syksynä osuuskauppa Oma Maasta. Papu on melkein pyöreä, pieni ja ruskea.
Ukon eteläpuolelle laitoin viiteen riviin samalla taimivälillä toista härkäpapua, Maatiainen ry:ltä ostettua Kaulion valkeaa. Tämä papu on litteä ja edellistä isompi, ei kuitenkaan Hangdownin kokoluokkaa. Sekä Ukko että Kaulion valkea kasvavat noin metriseksi. Tuen ne penkkiä kiertävilllä naruilla.
Lohkon eteläpäätyyn kylvin muutaman kerä- ja jäävuorisalaatin.
Sipuli ja palsternakka vuororiveissä |
Toiseen lohkoon kylvin porkkanaa ruutuviljelymenetelmällä: sekä taimi- että riviväli on 7,5 senttiä. Oikeat paikat sai helposti muotilla, jonka olin tehnyt varta vasten tätä tarkoitusta varten. Toinen lajike oli Hyötykasviyhdistyksen Berlicum, toisesta Hyötykasviyhdistyksen lajikkeesta en ole ihan varma. Kolmen metrin pätkältä on odotettavissa 640 porkkanaa.
Porkkanoiden viereen tuli lanttua Östgöta, sekin Hyötykasviyhdistykseltä, ja ruutuviljelymenetelmällä 15 sentin välein. Peitin porkkanan ja lantun harsolla niin huolellisesti kuin taisin.
Lantun jälkeen istutin marketin salottisipulia parinkymmenen sentin välein ja lohkon päätyyn laitoin Hyötykasviyhdistyksen White Gem -palsternakkaa ja marketin keltasipulia taimivälillä 15 cm.
Ympäröin viljelyalueen parin laudan korkuisella reunuksella. Eipähän seiso vesi niin helposti. Ja ehkä reunus myös hidastaa lehtokotiloita, joita alueella ilmeisesti viime kesänä oli ensimmäistä kertaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti