sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Tomaatin kasvatus

Lajikkeen valinta

Tomaattilajikkeet voidaan jakaa karkeasti kahteen, runkotomaatteihin ja pensastomaatteihin. Olennaisin ero näissä on se, että runkotomaattien lehtihangoista poistetaan niin sanotut varkaat. Pensastomaateista niitä ei tarvitse poistaa.

Tomaatteja on eri kokoisia, näköisiä, makuisia ja värisiä. Lajikkeiden paljoudesta saa jotakin käsitystä vaikkapa Siemenkaupan luettelosta.

Runkotomaatin tyveen sidotaan löyhä naru ja tomaatin varsi kierrätään myötäpäivään narun ympärille sitä mukaa kun tomaatti kasvaa. Pensastomaatin voi tukea keppiin. Amppelissa kasvatettavaa kirsikkatomaattia ei tarvitse tukea.

Taimikasvatus

Tomaatit kylvetään 6-8 viikkoa ennen istutusta kasvihuoneeseen tai ulos. Eli jos näihin aikoihin kylvää, saa taimet ulos touko-kesäkuun vaihteessa.

Siemenet itävät parhaiten yli 20 asteessa. Taimikasvatuksessa valon ja lämpötilan määrän olisi oltava sopiva: liian kylmässä (alle 14 astetta) kukista kehittyy epämuotoisia ja hedelmistä säännöttömiä. Liian lämpimässä ja liian vähässä valossa tomaatti tuottaa vartta ja lehteä kukkien kustannuksella. Sopiva taimikasvatuslämpötila on parinkymmenen paikkeilla, ilman suhteellinen kosteus 60-80 %.

Tomaatti kukkii keltaisin kukin
Tomaatin taimet pitävät koulimisesta. Taimen voi istuttaa isompaan ruukkuun kerran tai pari ja aina hieman edellistä kasvusyvyyttä syvempään.


Istutuskuntoisessa taimessa on 5-6 kukkatertun aiheet. Juuripaakun voi asettaa istutuskuoppaan vaakasuoraan, jotta juuret lämpenevät. Latva kyllä hakeutuu kohti taivasta. Kukkien pölyttymisen voi varmistaa tärisyttämällä taimia.

Hoito

Tomaatti rakastaa lämpöä, vettä ja ravinteita. Mutta liika on liikaa näissäkin: lämpötilan yläraja on noin 30 astetta eikä taimen sukat saa olla koko ajan märkänä.

Helteellä yksi taimi tarvitsee helposti kolmekin litraa vettä. Veden tulisi olla seisonutta ja lämmintä, ei kylmää vettä suoraan hanasta. Paras kasteluajankohta on aamu. Näin kasvusto ehtii kuivahtaa yöksi ja harmaahomeen uhka vähenee. Loppukesästä kastelua voi vähentää.

Hedelmät kehittyvät lehtien yhteyttämistuotteiden turvin ja näistä aineksista suurin osa kulkee vartta alaspäin. Siksi alimman hedelmien alapuolelle ei kannata lehtiä juuri jättää. Lehtiä poistetaan maltilla, korkeintaan 4 kpl viikossa.

Kukan pölyttymisestä hedelmän kypsymiseen menee vähintään 50 vrk. Eli seitsemää viikkoa ennen kasvukauden loppumista pölyttymättömät kukkatertut voidaan poistaa ja (runko)tomaatti latvoa. Latva katkaistaan kolme lehteä ylimmän jätettävän kukkatertun yläpuolelta.

Tomaatit lähinnä runkoa kypsyvät ensin
Tomaatin ravitsemuksellisesti arvokas punainen väriaine, lykopeeni, kehittyy parhaiten 20-25 asteen lämpötilassa. Yli 30 asteessa ja alle 10 asteessa väriaineen kehittyminen hidastuu. Suorassa auringonpaisteessa hedelmien lämpötila voi nousta melkein kymmenen astetta ilman lämpötilaa korkeammaksi.

Sadonkorjuu

Satoa korjataan noin kolme kertaa viikossa. Tomaatit on parasta kerätä mahdollisimman aikaisin aamulla, sillä silloin ne ovat viileimmillään ja niissä on hyvä nestejännitys.

Säilytyksen optimilämpötila on 13 astetta, optimikosteus 70-80 %. Sopiva jälkikypsytyslämpö on pari astetta korkeampi.

***

Lopuksi: Tämä merkintä perustuu lähes puhtaasti kirja- ja nettiviisauteen. Ehkä puolen vuoden päästä on jo raportoitavaksi omia kokemuksia.

3 kommenttia:

  1. Hei, kiitos kootuista tomaatinkasvatus ohjeista. Kolmas kesä harjoittelua tulossa, ja taas löytyi uusia konsteja parantaa lopputulosta. Siinä toivottavasti auttaa myös toukokuussa pihaan muuttava kasvihuone. Piha on vielä rakennusvaiheessa ja kohopenkkiä ajattelin kokeilla, kun tulee niin paljon hitaasti maatuvaa puutarhajätettä. Mukavaa luettavaa tämä sinun blogi, varsinkin kun blogista vinkannut tiesi kertoa että laittelen pihaani samassa naapurustossa :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, Virpi. Täälläkin odotellaan kasvihuonetta, käyhän kesemmällä kattomassa, niin voidaan verrata tomaattien kasvua :)

    VastaaPoista
  3. nyt sitten iltakävelyillä katsellaan "sillä silmällä" missä on rakenteilla tai uusi kasvimaa :-) miellä tehtiin juuri perustukset ja valut ja huomenna nousee kasvihuone. Lämmin kevät on innoittanut kokeilemaan harson alle kasvien varhaista laittamista, mutta kompostin päälle laittamani talvikurpitsa oli aivan kuivunut ja hävinnyt vaikka pohjamulta kyllä oli kostea ja istutin sen taimimultakasaan ettei ole heti liian ravinteikas. Nyt sinne meni kesäkurpitsa, saas nähdä kuin sille käy. Muut kurpitsat saa odottaa kesäkuuta ennen kuin istutan ulos.

    VastaaPoista